Tworball

Pro tvorbu ORBů neboli světelných koulí se dá při troše fantazie použít rozmanité množství nástrojů. Od úplného základu jako je obyčejná LED svítilna na provázku přes prskavky, světýlka na dálkové ovládání či světelné tyče až po profesionální nástroje jako jsou Orbtool a právě novinka Tworball.

Ruční svítilna na provázku, Orbtool a Tworball

Abychom si plně uvědomili nesporné výhody Tworballu, je zapotřebí si v rychlosti vysvětlit, jak fungují ostatní nástroje.

Světýlko na provázku

Ping pongový míček a plast z Kinder vajíčka na ruční svítilně

Úplný základ je LED světýlko na provázku s přidělaným pingpongovým míčkem. Jako nástroj je super a svůj účel splní dokonale, ale má také pár háčků v podobě limitace množství barev. LED svítilny umí standardně bílou, ty lepší i červenou, zelenou či modrou a výjimečně UV, ale to je vše. Škálu barev je sice možné rozšířit pomocí různých barevných filtrů, ale ty je nutné si pořídit, nastříhat a hlavně nosit stále s sebou a měnit pokaždé, když je to třeba. V zimě je to velká lahůdka, protože to doslova obnáší strhnutí přilepeného pingpongového míčku ze svítilny, očištění od zbytku lepicí pásky, nandání barevného filtru a přilepení pingpongového míčku lepicí páskou zpět. Nehledě na to, že výkonné svítilny se poměrně zahřívají, tak i barevný filtr, což je tenký plast, se časem kroutí teplem.

Dalším limitem je samotné zapnutí a vypnutí svítilny. Jelikož mám svítilnu na provázku a točím s ní, je obtížné ji zapnout a následně vypnout tak, abych si neporušil světelný efekt. Existuje jednoduchý trik, kterým si lze pomoci, ale i tak není ovládání zcela komfortní. Dalším omezením jsou různé blikající režimy. Lepší svítilny umí stroboskop módy, ale opět se dostáváme k limitu ovládání, protože v průběhu rotace již nelze změnit režim svícení. Závěrem lze shrnout, že pro složitější kompozice není tento nástroj vzhledem ke zmíněným nevýhodám tím nejlepším řešením, ale jako základ pro naučení se techniky ORBu funguje bezvadně.

Stroboskop mód

ORBTOOL

Orbtool s výměnnými hlavami

Významným krokem vpřed je přechod ze světýlka na provázku na profesionální nástroj Orbtool. Jedná se o krabičku, obsahující 9 V baterii, s ovládacím tlačítkem, pomocí kterého lze upravovat i intenzitu světla. Z krabičky vede kabel, na kterém je zhruba uprostřed poutko pro držení a na konci kabelu je výměnná hlava s LED diodami. Zde odpadá problém se zapínáním a vypínáním, protože je možné ovládání druhou rukou, než se kterou rotuji. Na druhou stranu je ale potřeba naučit se specifický pohyb ruky a celého kabelu při rotaci. Kabel je totiž křehký, celkem často se láme a náhrada není levná z důvodu speciálních koncovek. Každá výměnná hlava má na sobě několik LED diod s různou barvou, což je skvělé, ale barvy jsou na hlavách pevně dané a pokud chci jinou barvu než mám, musím si koupit další hlavu za 50 € plus poštovné z Austrálie.

Orbtool v akci

Tímto se pak dostávám do situace, že mám 7 hlav s několika barvami a než najdu tu správnou, kterou zrovna potřebuji, tak to chvilku trvá. Nehledě na místo, které to zabírá v batohu. Celkově jsem s Orbtoolem velice spokojený, ale v dnešní době již není aktuální z hlediska komfortnosti užívání a možností, které nabízí.

Večer na Okoři s Orbtoolem

TWORBALL

Tworball

Zde přichází úplně nové zařízení o velikosti florbalového míčku s dálkovým ovládáním. Zařízení na sobě nese 12 LED diod, rozdělených do dvou kanálů, takže může svítit jednou ale i 2 barvami současně. Barvy se dají měnit dle potřeby a lze jich zobrazit více než 4 miliony! Dále umí 16 frekvencí stroboskop módu od pomalé po opravdu rychlou. Samozřejmostí jsou uživatelské režimy, kdy si přesně nadefinuji funkci a při focení mohu mezi jednotlivými režimy libovolně přepínat. Uvnitř se nachází nabíjecí baterie, která slibuje několik hodin provozu. Zatím jsem ještě nenabíjel, takže to vypadá, že to bude držák.

Tworball je první zařízení, které netrpí tzv. PWM efektem, protože výrobce vymyslel speciální metodu, jak tomuto nechtěnému efektu zamezit. Jedná se o efekt rychlého spínání a vypínání LED diod, které je okem nepostřehnutelné, ale foťáky to dokáží zachytit. Pro nás lightpaintery je to opravdu peklo.

Rušivý efekt – toto Tworball nedělá

Zpracování

Tworball je zařízení o velikosti florbalového míčku s průměrem 72 mm a příjemnou hmotností 130 gramů. Po celém těle jsou gumové špuntíky a dále se tam nachází tlačítko zapnutí/vypnutí, očko pro připojení ocelového lanka, konektor na nabíjení a datové přenosy a dioda, která indikuje stav baterie. Baterie je typu Li-Pol s kapacitou 1000 mAh. Tworball také vydává zvuky a tím hlásí různé stavy, např. zapípá, když si ho nevšímám delší dobu nebo, když jsem v učícím se režimu a dále pípá, když provádím výběr na dálkovém ovládání. Zvukové signály jsou skvělé hlavně proto, že nemusím vizuálně zkoumat, zda opravdu proběhla změna. Celé to působí robustním dojmem, nejedná se o levný plast. Jedinou výtku mám k nabíjecímu konektoru, není totiž vůbec ničím krytý. Při focení jsem někdy venku i za horšího počasí a většina mého vybavení nějakou vodu ustojí bez ztráty kytičky, ale s Tworballem to zatím nedám. Uvítal bych zde nějakou další gumovou krytku. Nicméně od výrobce mám informaci, že intenzivně hledá tu správnou.

Ovládání

Ovládání je podobné první variantě světýlko na provázku jen místo provázku je zde ocelové lanko a na konci je ouško pro dva prsty. Není zapotřebí se učit speciální pohyb rukou při rotaci a celé zařízení lze ovládat dálkovým ovladačem v druhé ruce. Obrovská výhoda je, že výrobce upraví délku ocelového lana přesně k výšce mé postavy, takže dokáži vytvořit při svých dvou metrech opravdu velký ORB, protože se zařízení pohybuje jen pár centimetrů nad zemí.

Technická podpora

Hned při prvním větším používání se mi stalo, že si točím, točím a najednou mi Tworball ulétl v dál. V tu chvíli jsem málem dostal infarkt, protože jsem s sebou jako na potvoru neměl žádnou ruční svítilnu a okolo byla tma jako v pytli a teď to někde hledat. Naštěstí to po dopadu několikrát zablikalo, tak jsem to našel. Rychlá kontrola ukázala, že zařízení funguje. Důvodem proč mi to odlétlo, byla obyčejná karabina, která se nějak vyvlíkla. Je mi dodnes záhadou, jak se to stalo.

Původní karabina a nová, bezpečnější

Po příchodu domů jsem však zjistil, že některé diody jsou po nárazu zamáčknuté dovnitř a jedna svítila jinou barvou než ostatní, tzn. měla poškozený kontakt. Kontaktoval jsem výrobce, který obratem začal celou situaci řešit. Jako první vyměnil kompletně karabinu za lepší se šroubovacím uzávěrem, a to nejen mě, ale u všech výrobků k prodeji. Dále jsem si za asistence výrobce dokázal některé LED diody alespoň vrátit do původní polohy, bohužel tu jednu jsem opravit nedokázal. Nicméně výrobce prý něco vymyslí a dá mi vědět.

Zamáčknuté LED diody

Asi po třech týdnech mi dorazila zpráva od výrobce, že uvede nový firmware a že mi ho do zařízení nahraje a zároveň mi opraví poškozené LED diody. To byla nabídka, která se neodmítá! Tworball jsem mu proto poslal a cca za týden byl zpět jako nový, plně funkční a s novým firmwarem.

Technická podpora funguje na jedničku!

Možnosti nastavení

Tworball toho umí opravdu hodně – na ovladači má předdefinovaných osm základních barev a další libovolnou jsem schopný si nastavit na jeden ze čtyř uživatelských režimů. Jednoduchým nastavením se dostanu do režimu učení a za pomocí RGB si vyberu požadovanou barvu a uložím. Zde by bylo příjemné mít aplikaci, kde si nastavím barvu rychleji, tak možná v nějakém budoucím updatu. Jak jsem již zmínil, Tworball má LED diody uspořádané do dvou separovaných kanálů, takže lze současně svítit dvěma různými barvami. Takovým mixem barev se dá docílit pěkného výsledného efektu.

Dálkové ovládání

Dalším zajímavým režimem je prolínání barev v osmi krocích. V základu je všech osm kroků předdefinováno zprvu jednou barvou a následně se střídají dvě a celé se to opakuje ve smyčce.

Prolínání barev

Super je, že si mohu nastavit i rychlost prolínání v 16 krocích. Zároveň mohu smyčku zastavit a přepínat si mezi jednotlivými kroky ručně. A jako úplný bonus si to mohu celé nadefinovat podle svých představ opět jednoduchým nastavením. Úplnou náhodou jsem také objevil, že mohu tuto funkci zkombinovat i se stroboskopem, takže výsledný efekt je prostě super.

Prolínání barev se stroboskopem

Stroboskop je důležitou součástí světa lightpainterů. Je nutné ale zmínit, že to musí být pravidelný stroboskop, nic ve stylu SOS blikání. Zde si opět mohu nastavit rychlost blikání v 16 krocích. Nejnižší rychlost je 0,3 Hz, což odpovídá cca 3 vteřinám a nejvyšší rychlost je 10 kHz. To už je taková rychlost, že to svítí téměř konstantně a ani foťák to nedokáže zaznamenat. Standardně je nastavena rychlost 20 Hz, což bliká tak akorát, dá se ale opět uložit vámi preferovaná rychlost.

Stroboskop 1.25 Hz až 80 Hz, umí až 10 kHz

Na dálkovém ovládání se také nachází tlačítka pro rychlé prohození barvy v jednotlivých kanálech, výsledný ORB je pak také nepatrně jiný.

Moje dojmy

Celkově jsem z Tworballu opravdu nadšený! Těch možností, které se dají využít je mnoho a ještě se mohou libovolně kombinovat. V současné době (3/21) není na trhu dostupné žádné zařízení s takovými možnostmi využití. Cena je 170 EUR, cca 4500,- Kč. Mrkněte na www.tworball.com.

Previous
Previous

Magilight